
Lody zbadano jak lawinę
26 marca 2012, 09:48Umieszczając próbki lodów w mikrotomografie, naukowcy sprawdzali, w jaki sposób ich struktura zmienia się podczas przechowywania w domowej zamrażarce. Zwykle maszynę z Davos wykorzystuje się do badania procesów doprowadzających do zejścia lawiny.

Miliardy stopni Celsjusza w Wielkim Zderzaczu Hadronów
20 sierpnia 2012, 15:14Przed dwoma miesiącami informowaliśmy o najwyższej temperaturze uzyskanej przez człowieka zaznaczając, że rekord ustanowiony przez BNL został już prawdopodobnie pobity przez CERN. Teraz z instytucji nadzorującej Wielki Zderzacz Hadronów (LHC) nadeszły nieoficjalne informacje potwierdzające nasze wcześniejsze doniesienia

Znaleźli źródło szumu różowego
8 marca 2013, 10:32Rozwiązanie liczącej sobie niemal 90 lat zagadki pozwoli na dalsze udoskonalanie urządzeń elektronicznych. Uczonym udało się określić pochodzenie tzw. szumu różowego zwanego też szumem 1/f. Szum ten, czyli zakłócenia sygnału, odkryto po raz pierwszy w 1925 roku w lampach elektronowych

Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń
21 czerwca 2013, 10:26Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja

Niższy poziom cukru lepszy dla mózgu
25 października 2013, 11:54Nawet wśród osób, które nie mają cukrzycy, wyższy poziom cukru zwiększa prawdopodobieństwo problemów pamięciowych.

Odkryto pierwszą iracką rafę koralową
7 marca 2014, 11:06U wybrzeży Iraku znaleziono pierwszą rafę koralową. Dotychczas znane były rafy występujące u wybrzeży Bahrajnu, Iranu, Kuwejtu, Omanu, Kataru, Arabii Saudyjskiej i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Specjaliści sądzili, że w irackich wodach rafy koralowe nie występują.

Namierzyli komórki rąbkowe i zregenerowali rogówkę
8 lipca 2014, 13:25Amerykańscy naukowcy opracowali obiecującą metodę identyfikacji komórek do regeneracji ludzkiej rogówki.

Czym odżywiali się gladiatorzy z Efezu?
21 października 2014, 06:45Rzymscy gladiatorzy byli w dużej mierze wegetarianami i po treningu pili jako tonik wzmacniający napój z roślinnego popiołu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu oraz Uniwersytetu w Bernie, którzy przeprowadzili badanie antropologiczne szkieletów z odkrytej w 1993 r. II-III-wiecznej nekropolii w Efezie.
Co z ferromagnetycznymi izolatorami topologicznymi?
10 lutego 2015, 08:33Ferromagnetyczne izolatory topologiczne miały stać się materiałami przyszłości. Niestety mimo wielu lat badań nie znalazły szerokiego praktycznego zastosowania. Teraz, dzięki badaczom z Cornell University i Brookhaven National Laboratory dowiadujemy się, że prace prowadzone na tych materiałach wprowadzają zaburzenia, które niszczą ich pożądane właściwości.

Tempo picia alkoholu zależy od kształtu naczynia
7 maja 2015, 06:37Prędkość, z jaką pijemy alkohol, zależy od kształtu szklanki. Pomocne w spowalnianiu tempa są też znaczniki na naczyniu.